Игри за детски рожден ден

Забавления и игри за детски рожден ден, тържество и парти

Забавленията по време на детски рождени дни, тържества и партита  играят съществена роля допринасяща за празничната атмосфера. Ние залагаме на игрови дейности с възпитателна и образователна цел. Именно в игрите се проявяват лидерските умения у децата,  дори и в най ранна детска възраст.  Заровени сред пъстрия свят от весели и полезни занимания,  се възпитават  и стимулират качества като: състезателен дух, физическа активност, дисциплинираност, комуникативност и т.н.
За да  направите най-щурия купон не е необходимо да влагате много средства, по-скоро разгърнете въображението си и експериментирайте. Много игри се реализират с подръчни материали (картон, хартия, въже, балони, метли, моливи, маски, шапки, шалове, ластици). Важно е заниманията да са съобразени с възрастовите особености и интереси на малчуганите, както и да има умерена последователност на активни, с пасивни игри, за да може децата да са в кондиция през цялото време. Нека споменем и необходимостта от подаръци и награди (свирки, бонбони, значки, стикери на любими герои).
Предлагаме ви шарена мозайка от забавни предложения за детски игри, подходящи както за външни условия така и за големи помещения.

ЦВЕТОТЪРСАЧИ

Играта може да се играе от всякакви възрасти и е особено подходяща за деца, които учат цветовете. Пуснете музика и танцувайте с малчуганите. Когато кажете стоп или спрете музиката, веднага кажете произволен цвят. Децата на свой ред трябва да  хванат предмет със съответния цвят. Тези, които  не се справят с намирането на цветовете - изгарят и  се присъединяват към екипа на журито.

ПУКАЩИ ДУПЕТА

Играта се провежда с минимум двама участници и е подходяща за всякакви възрасти. На всички деца се раздава по един  надут балон, като целта е участниците да спукат балоните с дупета (сядайки върхи тях). Победител е този, който първи е спукал балона. За да пробудите по-голям интерес у малчуганите, може да скриете по един бонбон вътре в балоните още преди да ги надуете.

ЛИМБО

Играта е подходяща както за деца (над 3 години), така и за възрастни. Необходими са лента или въже (2-3м. дължина) и подходяща музика. Двама от участниците държат въжето  на едно ниво и определена височина, а останалите играчи преминават под него танцувайки без да го докосват. Играчите, държащи въжето периодично променят височината му, а с това се повишава както трудността на преминаване така и забавлението. Онези участници, които преминавайки докоснат въжето са вън от играта. Победител е този, който остане последен.

ЛЕТЯЩО КИЛИМЧЕ

Играе се от минимум двама души. Необходимо  е голямо парче плат, което ще е вашето  летящо килимче (може да се замести с покривка за маса или голям квадратен шал). Всички участници държат летящото килимче с две ръце  и  се  подреждат на симетрично разстояние един от друг. Върху опънатото килимчето се поставят 4-5 предмета (може плюшени играчки, балони). Играчите подскачайки в синхрон повдигат килимчето за да полети. Целта е предметите  да не падат на земята а играчите да се стремят да ги улавят с килимчето след всеки „полет”.  За по-голяма сложност увеличавайте броя на предметите след всеки скок.

РАЗВАЛЕН ТЕЛЕФОН

Подходяща за деца над 5 години. Играе се от минимум 4-5 деца. Играчите се подреждат един до друг в редица или кръг. Първото дете измисля дума и я казва тихо  на играча до него, като той на свой ред подшушва онова което е чул на следващия.  Когато думата стигне до последния играч той казва онова,  което е чул на глас. Обикновено думата при последния играч, няма нищо общо с оригинала. След което всяко дете споделя онова което е чул и се установява от къде идва грешката. Детето - предало грешна дума става последен в редицата.

ТОПЛО - СТУДЕНО

Подходяща за деца над 4  години. Играе се от минимум 2 деца. Играчите избират предмет, като  целта е след като бъде скрит да се открит по-скоро.  Играча скрил предмета казва „топло”, когато останалите са близо до скривалището и „студено”, когато са далеко.  Детето открило предмета е следващия, който трябва да го крие.

БАЛАНС

Подходяща за деца над 5 години. Играе се от минимум две деца. На всички играчи се раздават еднакви предмети ( книги ), като целта е  да могат да ги задържат на главите си възможно най-дълго време. Играча задържал най дълго време предмета на главата си (без да си помага с ръце)е победител.

ДЪРПАНЕ С ВЪЖЕ

Подходяща за деца над 4  години. Играе се от минимум 4 деца. Играчите се разделят на отбори с равен брой участници. Необходимо е въже с дължина минимум 2 метра. Определя се гранична линия между двата отбора. Всеки от отборите получава по един край от въжето. Целта е дърпайки се с въжето отборите да не преминават граничната  линия. Отбора преминал граничната линия губи играта.

БЛИЗНАЦИ

Подходяща за деца над 4  години. Играе се от минимум 8 деца. Играчите се разделят на отбори с равен брой участници. Необходими са ластици (по еластични от тези за коса) или връзки (може и за обувки). Двата отбора стартират от едно и също място по едно и също време. Първите двама играчи от всеки отбор със завързани крачета, стартират надбягване с двойката от другия отбор. Целта е да стигнат до определено място, след което да се върнат при съотборниците си по-същия начин, които на свой ред трябва да направят същото. Играта продължава докато и последните играчи от отбора  се завърнат при останалите.

БАЛОНИАДА

Подходяща за деца над 4  години. Играе се от минимум 4 деца. Играчите се разделят на отбори с равен брой участници. За играта са необходими въже или лента (дължина 2 метра) и няколко балона. Въжето може да се закрепи на височина не по-висока от тази на децата, а ако  няма такива условия двама от играчите държат въжето.  Отборите се разпределят от двете страни на въжето. Балоните се включват в играта, като целта е прехвърляйки ги над въжето да се задържат по-дълго в  противниковия отбор.

ПОЗНАЙ КУХНЕНСКИТЕ ПРИБОРИ

Една разновидност на асоциацията с думи. Предварително напишете на листчета имената на различни кухненски приспособления (бъркалка, шпатула, дървена лъжица, ренде, черпак и др.) и ги сложете в купа. Когато гостите идват, всеки тегли листче от купата. Ако детето не разпознае предмета, може да му го покажете в кухнята и да обясните за какво се използва. След това децата сядат и започват обясненията с думи, движения, показване.

ТЪРСЕНЕ НА СЪКРОВИЩЕ

Ако разполагате с достатъчно място, може да организирате истинско търсене на съкровище. За осъществяването на тази игра ви трябва само няколко листа хартия и малко време. Необходимо е да направите карта на района и за автентичност може да намачкате листа и дори да обгорите краищата. Разкъсайте я на няколко парчета и скрийте всички освен първото, като всяко парче съдържа подсказка къде е следващото парче от картата. Когато сглобят картата децата ще получат достъп до инструкциите за намиране на „съкровището“. Например „Направете 20 стъпки направо, завийте надясно, направете три скока напред, завъртете се на 180 градуса и направете три гигантски крачки назад.“ Може да включите завоалирано обясние какво точно представлява съкровището. Ако не правите голям рожден ден с много деца, това може да е подаръкът за рожденика. Или може да е втората игра.

ПИНЯТА

Това е е традиционен мексикански многоцветен контейнер, направен от хартия, картон или глина, чиято вътрешност се пълни с разнообразни бонбони, малки плодове, хранителни продукти или играчки. Окачва се на въже и виси от дърво, таван и др. Целта е децата да се редуват, удряйки пинятата с пръчка, но със завързани очи, докато някой я разкъса и тогава настъпва съревнование кой ще събере повече сладкишите, плодовете или играчките от вътрешността на пинята. Как се изработва пинята може да прочетете ето тук.

ТАНЦИ И СТОЛОВЕ/ВЪЗГЛАВНИЦИ

За тази игра ви трябва свободно място и няколко столова/възглавници (с един по малко от броя на децата). Пуснете музика, на която децата да танцуват в кръг около столовете/възглавниците. Когато музиката спре трябва всеки да си намери стол и да седне. Който не е успял, отпада от играта, а вие махате един стол. Така играта продължава, докато остане един победител, който ще спечели някаква малка награда (или второ парче от тортата).

НАДБЯГВАНЕ С ЧУВАЛИ

Подреждането на играчите е същото, както в предишните щафети.

Играчите, стоящи напред на колоните, влизат в чували.

След сигнала, придържайки чувала с ръце над кръста, те тичат с него до определена цел, заобикалят я, връщат се, излизат от чувалите, предават ги на следващите играчи, които също влизат в чувалите и бягат с тях и т.н.

ПАРТНЬОРИ

Необходими са:
 - четен брой играчи
 - картончета
 - молив или химикалка

Направете:
Опитайте се да измислите колкото се може повече неща, които вървят две по две. Ето няколко примера:
нож и вилица
топка и ракета
сапун и вода
чашка и чинийка
куче и котка
нощ и ден
и т.н
Напишете единия елемент от двойката на едно картонче, а другия на друго. разбъркайте картончетата и ги раздайте. Всеки играч трябва да получи картонче. След което играчите тръгват да търсят партньора си (като междувременно се запознават с всички останали).
Първата двойка, която се намери, е победител, но играта продължава, докато всички двойки се открият. След това заедно измислете още двойки.

СТАТУИ

Необходимо е:
музика на касета, сд или радио

Направете:
Децата се пръсват наоколо, вие пускате музиката и те танцуват. В даден момент вие внезапно спирате музиката и всеки трябва да остане в позата, в която е бил в този момент. Наблюдавайте внимателно кой ще мръдне пръв, защото той изгаря от играта. Играта продължава, докато остане само един играч, който е победител.

ОТКРИЙ ЗВЪНЧЕТО

Необходими са:
- превръзки за очи
- звънче
- достатъчно пространство за игра

Направете:
Вържете очите на всички играчи, с изключение на един, който ще носи звънчето и ще звъни през цялото време. Останалите се опитват да хванат играча със звънчето, който трябва доста да се потруди за да не го уловят. Който докосне играча със звънчето, сваля превръзката и е негов ред да носи звънчето.

Други идеи за игри и това как нашите аниматори организират забавни игри за вашите деца може да видите на нашият канал в YouTube

 

Сподели
Pin It